17. juni 2024

Praktik med faglig støtte giver stor glæde

Mit praktikophold hos NOVA5 har ikke kun levet op til mine forventninger, men har også overgået dem betydeligt. Jeg vil varmt anbefale NOVA5 som praktikplads til kommende bygningskonstruktør studerende. Hver dag har jeg glædet mig til at møde op på tegnestuen, da jeg har følt mig tryg og velkommen.

Det er ordene, som Astrid har indledt sin konklusion med i sin praktikrapport – og vi kan kun gælde den behagelige oplevelse, som det har været at have hende og vores tre andre praktikanter i praktik fra 29. januar – 21. juni 2024.

Om Astrid
På bygningskonstruktørstudiet har Astrid fokuseret på arkitektur og bæredygtighed i form af LCA og design for adskillelse og genanvendelse materialer mv.

Gennem hendes praktikforløb er hun blevet overrasket over, hvor svært det faktisk er at beregne bæredygtighed, hvis man tilsvarende skal opføre eller renovere gode bygninger. Heldigvis har dette ikke taget pusten fra hende, men tværtimod motiveret hendes interesse endnu mere.

Fleksibel og dialogbaseret praktik
Astrid har gennem praktikforløbet fået en dybere forståelse af kompleksiteten ved at udarbejde et projekt. Som praktikant føler Astrid, at hun er blevet taget seriøst i sit arbejde fra starten og føler sig inddraget i projekterne af de projektteams, som hun har indgået i.

I praksis er der mange forskellige parametre og involverede parter, når man udarbejder projekterne – På studiet virker det meget mere lige til, men i virkeligheden er der mange steps i processen og én rettelse skal konsekvensrettet hele vejen igennem hos alle.” siger Astrid. Derfor har det også gjort et stort indtryk på hende at se, hvor meget dialog og kommunikation der er på tværs, og hvor afhængig man er af sine samarbejdspartner og tværfaglige projektteam. Heldigvis føler hun, at det interne projektteam har arbejdet fleksible, hvor de har været hjælpsomme og dygtige til at forklare, hvis hun har været i tvivl om noget samt delt deres faglig viden med hende.

Projekter
Astrid har arbejdet på boligprojektet VABN, der er et stort privat nybygget udviklingsprojekt på Amager, der skal DGNB-certificeres. Her har hun arbejdet løsningsorienteret med projektteamet, hvor hun har tilpasset køkkener, tegnet inddækninger og tilrettet mål på tegninger.
Astrid forklarer, at ”Det har været spændende at deltage i projekteringsmøder og opleve, hvordan vi i projektteamet har tacklet udfordringer og løsninger.”.

Derudover har Astrid været med til at opstarte moderniseringen af Højmeskole i en Revit-model, hvor hun har haft et tæt samarbejde med det mindre projektteam, som er tilknyttet til projektet.

På moderniseringen af Højmeskole har der været kortere afstand til bygherre, hvilket har gjort, at svar på spørgsmål har haft hurtig afklaring og løsninger er blevet godkendt i et effektivt tempo.” forklarer Astrid, der har tegnet skolen op i Revit ud fra AutoCad-tegningerne, udført tilretninger og gennemført tværfaglig granskning i samarbejde med teamet.

Afslutningsvis har Astrid også besøgt Danmarks største renoveringsprojekt, Galgebakken, hvor hun har gennemført mangelgennemgang med beboer, bygherre, entreprenører og rådgivere, hvilket hun har været glad for, da det har skubbet til hendes forudindtagelse om, at hun primært ønskede at arbejde på tegnestue før praktikforløbet.

Alle ønsker, som Astrid har haft til hendes praktik, er blevet indfriet - også over forventning. Hun har taget imod nye udfordringer og er nået flot i mål med hendes opgaver.

Social tegnestue
Det sociale vægter højt på tegnestuen blandt de 25 medarbejder i NOVA5. Fra dag ét har Astrid følt sig taget godt imod på tegnestuen, hvor hun har glædet sig til at komme på arbejde hver dag. Der er plads til gode snakke over fx frokost i gården i solen eller fredagsmorgenmad samt ved sociale arrangementer på fx Boulebar til petanqueturnering, hvor alle praktikanter selvfølgelige blev inviteret på lige fod med resten af tegnestuen.

Astrid har ligeledes bidraget med et faglig indslag om One Note, hvor hun har undervist tegnestuen i programmets funktioner med henblik på projektstyring og struktur, hvilket gik rigtig godt trods nervøsiteten.

Tager med videre
Ingen dage er ens i byggeriet og gennem sit praktikforløb har Astrid ændret hendes forestilling om fremtiden. Hun siger, ”Jeg troede, jeg kun skulle sidde og projektere, men efter at have besøgt Galgebakken og har fået erfaringerne fra praktikken, har jeg fundet ud af, at jeg måske i fremtiden vil kombinere byggepladsarbejde med tegnestuearbejde.”.

Via de problemstillinger, som Astrid har mødt i sit forløb hos NOVA5, er hun også blevet bedre rustet til sit bachelorprojekt - både projektspecifikt og med hensyn til Revit, som hun er blevet langt mere rutineret i og har lært nye teknikker til.