Hyrdehøj Plejecenter

I vores forslag til en ny plejeby i Roskilde, har vi ladet os inspirere af Roskilde egne kvaliteter: det dyrkede landskab, den tætte by og sammenhængen mellem boligen og haven. Hyrdehøj er med over 100 beboere og tilhørende servicefaciliteter en stor institution. Her bor man stadig i en by med en fornemmelse af at kunne færdes frit. Vi hjemliggør plejecenteret, så overgangen fra selvhjulpen i eget hjem til livet på plejehjemmet bliver så skånsom som mulig. Arkitekturen indeholder derfor gængse villaelementer som tagkvisten, karnappen, solkrogen, aftenterrassen, forhaven mv. Karnapper og murskiver i facaderne giver mulighed for læfyldte terrasser til den enkelte bolig.

Type: Plejeboliger  / Bygherre: Roskilde Kommune  / Sted: Roskilde  / Landskab: Vega Landskab  / Ingeniør: Midconsult rådgivende ingeniører  / Øvrige samarbejdspartnere: Underrådgiver Cornelius + Vöge Atelier for arkitektur  / Størrelse: 6.700 m²  / Anlægssum: 174 mio. kr.  / Status: Konkurrence 2016

​ Samling af bydelen

Området i Hyrdehøj har alle de funktioner og aktiviteter der skal til for at definere en by. Der er skole, atletikstadion, familieboliger, rækkehuse, parcelhuse, indkøbscenter, daginstitution, stort rekreativt skovområde osv. Alligevel fungerer det ikke som en by fordi der mangler nogle landskabelige samlingspunkter. I forslaget har vi fokuseret på 2 bærende elementer:

Logistik

Personalets overblik fra centrale fællesarealer